Stigli smo i do tema vezanih za postavljanje biznisa. Javila mi se ideja za pisanje jer sam shvatila da mnogi ne razumeju zašto je važno imati biznis plan. 

Naime, biznis plan zahteva veliku posvećenost u izradi, prvenstveno postavljanje ideje, a samim tim neophodno je izdvojiti vreme za pisanje.  Ako se osvrnemo na definiciju šta je biznis plan, vidimo da nam je jako koristan alat za praćenje naših ciljeva. 

 Definicija*

Biznis plan sadrži prikaz stanja određenog preduzeća i osnovne elemente vezane za određeni projekat koji to preduzeće želi da realizuje. Biznis plan predstavlja i početni dokument koji služi za razgovor sa potencijalnim investitorima i finansijerima određenog projekta.

Može se koristiti u mnoge svrhe, ukoliko želite da otvorite firmu/startap/organizaciju potreban je biznis plan, želite kredit, subvencije od strane države ili možda aplicirate za evropske fondove, eventualno želite da prikupite novac od globalne platforme za finansiranje kreativnih ideja, takođe je neophodno imati napisan biznis plan. Jedan od primera zašta mi je bio potreban 2019. godine biznis plan, jeste da idem na razmenu mladih preduzetnika Erasmus for Young Enterpreneurs u Portugal. Iako sam već imala biznis plan pri samom otvaranju firme, svaki donator, fond ili banka zahtevaju  drugačiji pristup popunjavanju aplikacije, naime svako ima svoje uslove šta želi da čuje u biznis planu, i na osnovu toga zaključi da imate održivost na tržištu. 

Ono što je važno takođe da znate, ni jedan biznis plan nije zakucan u kamenu, naime sve je OK i ako nešto ne ispoštujete iz tog plana, samo se osvrnite na 2020. godinu faktor rizika zvani Covid19 niko nije mogao da očekuje i da ga predvidi u biznis planu, a uticao je na svačije poslovanje. 

Ako ništa drugo kako se razvijamo mi, tako se razvija i firma, javljaju se nove ideje, promene su sastavni deo svakog poslovanja, ono što je jako važno, koliko komunicirate sa svim zaposlenima, kako bi bili informisani o novitetima i promenama. O tome ćemo u nekom od drugih tekstova koje vam pruža MIA Consulting. 

A da bi jedan biznis plan bio kompletan potrebno je da ima sledeće elemente:

 • Kratak pregled (osnovnih infornacija o firmi)
 • Lični deo (osnovne informacije o osnivaču/ima)
 • Opis vaših poslovnih aktivnosti/proizvoda/usluga
 • Pregled tržišta
 • Proizvod/usluga
 • Marketing i strateška prodaja
 • Proizvodnja i nabavka
 • Menadžment i organizacija
 • Budući rast i razvoj
 • Uspeh i faktori rizika
 • Finansijski plan

Ukoliko vam je potreban biznis plan ili želite da naučite da ga pišete, budite slobodni da me kontaktirate, ne postoji problem koji se ne može rešiti, postoje samo izgovori koji su saboteri nas samih. I da, možda vam ovo zvuči da ima previše posla, ne zaboravite da to radite zbog sebe, ako vam nije zanimljivo, postavlja se pitanje da li je to vaša ideja koju želite da sprovedete u biznisu.