Ako se pitate kako je počela moja ideja za Erasmus za mlade preduzetnike, onda je ovaj tekst za vas. Počelo je pre svega kada sam osnovala svoju konsultantsku agenciju. Od dana kada sam osnovala, čula sam za ovaj fenomenalan program i izgradila priliku da se upustim u ove vode.

Ako želite da budete preduzetnik, zaista treba da imate osećaj za to, neko bi rekao da morate biti rođeni sa tim, ali ja bih rekla pre nego što počnete trebalo bi biti dovoljno informisani i spremni za sve uspone i padove. Preduzetnik ima slobodu da radi ono što želi u životu, jedan primer je ova vrsta razmene. Imate priliku da dođete da se edukujete, podelite primere dobre prakse, razvijete poslovne kontakte i poboljšate svoju kompaniju.

Pored učenja, razvijanja sebe i vaše kompanije, vi učite i o različitim kulturama, putujete, stvarate međunarodna prijateljstva i izlazite iz zone konfora da biste se promenili.

Moja razmena je počela u Portu, Portugal, u nevladinoj organizaciji GeoClube u maju, u trajanju od četiri meseca. Za to vreme učim o raznim evropskim programima i fondovima, ali i pomažem u pisanju projekata i njihovoj implementaciji.

Veoma je važno da vaš domaćin bude otvoren da možete imati konekciju sa njim i da je on/ ona spreman/a za mnoga vaša pitanja. Moj domaćin je Carlos Ferreira, profesor geografije i predsednik organizacije. Naši razgovori nisu samo zasnovani samo o poslu, oni su mnogo više od toga, većinom se odnose na kulturu njihove zemlje, na odnose između drugih zemalja, na ono što možete očekivati i šta posetiti.

Trenutno radimo na projektu o socijalnim inovacijama, gde sam saznala šta je drugačije u Portugalu u odnosu na moju zemlju, kako se socijalno poduzetništvo razvijaa na tržištu i što se događa u obrazovanju mladih.

Važno je razlikovati EYE- Erasmus for Young Entrepreneurs program od ESC – European Solidariti Corps, bivši EVS – European Voluntari Service, jer dok ste deo ovog programaniste samo volonter, već ste ovdje da biste bili na višim pozicijama u organizaciji i doprinijeli njihovom razvoju.

Pre mesec dana sam učestvovala na projektu i prenela jedan deo svog znanja u obliku radionice sa drugim učesnicima kako bi proširila njihovo znanje o konfliktima u organizaciji.

Dakle, imate mnogo više opcija kada dođete sa iskustvom i na taj način, samo probijete barijere da biste se poboljšali. Za mene, najbolji osećaj je kada uradite nešto što volite, i napustite zonu konfora jer je morate podići na viši nivo, voditi brigu o dijalozima, jer ne govorite njihovim maternji jezik, niti vašim, zato pokušavate da naučite nove jezike i naučite da naučite druge ljude vašim. Stalno učenje je još jedna od karakteristika ovog programa.

Takođe, ovde sam proslavila prvi rođendan MIA Consulting-a, što je još poželjnije kada vidim godinu dana nakon kako sam napredovala i šta je sledeće.

Nakon dva meseca mogu reći da sam se našla i srećna sam što imam priliku provesti proleće i leto u ovom divnom gradu, ali i da provodim vreme s ljudima u organizaciji, od kojih svaki dan naučim nešto novo.

Ako vas zanima šta treba pripremiti za program Erasmus za mlade poduzetnike, to je poslovni plan i nekoliko motivacija, jeste veći posao, ali ne očajavajte, nakon toga sledi vrlo zanimljiv period. Ako vam je potrebna pomoć u Srbiji, iskreno preporučujem Razvojni biznis centar Kragujevac da će pruži punu podršku.

Koliko god znali o poslovanju i stalno učili, nikad nije na odmet imati mentora. Na taj način možemo sagledati širu sliku naše kompanije i samu ideju poslovanja. Ako vam se dopalo moje iskustvo možete kontaktirati RBC kao i mene, koja sam rado otvorena za sva vaša pitanja.